Rome

Rome is antiek, oud en ook modern. Gerrit en ik besloten om de stad voor de tweede keer te bezoeken. Van drieënveertig jaar geleden kon ik me niet veel meer herinneren. Na de dichte bewolking van de Nederlandse lucht, was het heerlijk om de blauwe lucht in Rome te zien.

De eerste middag hebben we door Via Giulia gelopen om de buurt te verkennen. Deze
straat ligt in het oude gedeelte van de stad. Hier zijn kleine boetiekachtige winkeltjes en
kunstwerkplaatsen te vinden. Op een derde van de straat stonden al drie kerken,
waar we binnen wandelden en rond keken. De interieurs van de kerken waren versierd
met schilderijen, fresco’s en beelden. Allen met een eigen stijl.

We bezochten de Friezenkerk die tegenover het Vaticaan ligt en we hebben de priester en vrijwilligers ontmoet, die op dat moment de kerstversiering aanbrachten in de kerk. Hier spreekt iedereen Nederlands. We zijn boven uitgenodigd op de koffie en fijne mensen ontmoet. We zijn een keer teruggeweest op afspraak zodat Gerrit zijn boek Apocalyps kon aanbieden aan de enthousiaste priester. Op deze gelegenheid ontmoetten we ook de bisschop die binnenkwam om een mis  op te dragen. Ze waren allebei onder de indruk van Gerrit’s boeken. Op deze doordeweekse dag werd de mis dus opgedragen. De enige twee mensen in de kerk waren Gerrit en ik. We voelden ons vereerd.

Het was razend druk in Rome. We gingen er naar toe vanwege het Vaticaan, de musea, de Sixtijnse kapel. Waar we ook gingen, of het naar het overbekende Forum Romano was, een heel oude Joodse wijk, de synagoge, de Trevi fontein, de Engelenburcht, de Barcaccia fontein met daarachter de Spaanse trappen, we waren nooit alleen.

Wat ook interessant was om te zien waren huizen die behoorden vroeger aan rijke mensen, die nu musea zijn geworden. Huizen als Villa Borghese met een enorm park eromheen met om de tien passen een beeld. Binnen in het huis was er veel kunst aan de muur, tegen de plafonds en er stonden zeer veel beelden. De tentoonstelling met beelden van Bernini was ook in Villa Borghese te bezichtigen. Overweldigend. Lange gangen en de vele grote kamers waren er vol van. Ook Palazzo Pamphelli die pal aan de Via del Corso ligt, de winkelstraat, staat stond vol met kunst. Wat een overvloed aan kleurige marmeren beelden en schilderijen. Mooi om te zien.

De kerk die er voor mij uitblonk, was de St. Jan van Lateranen. Het heeft de pauselijke
pracht en praal van toen en het was de oudste en voornaamste pauselijke basiliek in Rome. Het is ook één van de pelgrimskerken in Rome. Dit was de kerk waar de vorige
Paus Benedictus XVI bisschop was. Indrukwekkend mooi.

Rome en mode. Behalve de grote merknamen die we in elke stad tegenkomen in winkels vol marmer, kwamen we authentieke oude winkels tegen, die nu nog het mooie houtwerk van deur, etalages en ramen lieten zien. Mooi ingerichte etalages die ons naar binnen lokten alleen maar om rond te kijken. Niet overal, maar soms ontmoetten we leuke mensen die hun best deden om Engels met ons te spreken. Een pluspunt vergeleken met drieënveertig jaar geleden.

De reis naar Rome was een prachtreis en een verrijking voor de geest.